Störande

Jag störde mig så grymt på en bloggare som i IPRED-debatten skrev att folk INTE ALLS kommer kunna bli avstängda från internet, man kan inte kontrollera att man inte använder internet hos grannen eller på biblioteket. Jaha, så det är det som gör att de får göra intrång i vår integritet, att vi kan sitta med vår privata surfning på biblioteket? Tror ni biblioteket gillar att jag spelar World of Warcraft några timmar efter stängningstid då och då? Hon var också rätt nedlåtande angående att det inte finns datachip man kan sätta i hjärnan för att kontrollera tankar. För det första, det var en liknelse, för det andra, VET hon verkligen det? Och alla kontrollsteg som kommer innan chip i hjärnan, är vi beredda att utstå det?

Jag och Sebbe diskuterade detta i morse vid frukostbordet (mannagrynsgröt med äkta vanilj i och en halv bulle var) och vi såg tidslinjen som så; övervakning av nättrafik, övervakning av telesamtal, övervakning på allmän plats, övervakning i svalar och på uteplatser, övervakning i hemmet. Det låter inte helt otroligt att det skulle kunna gå så långt va? Om man tänker en långsam framfart av övervakningssamhället.

Sen så diskuterade vi också det idiotiska i att folk kan använda sin grannes dator eller den på biblioteket. Hur många i sverige fildelar? Vi räknade med att två miljoner fildelar och det tror jag egentligen är en låg siffra, men vi räknade med att en hel del människor är barn (som dock lever i familjer där mamma och pappa säkert fildelar och de behöver ju deras internetabbonemang för att surfa) och att  en del är för gamla både för att orka, kunna eller vilja fildela. Vissa är såklart även för okunniga, laglydiga/rädda eller fattiga för att kunna fildela. Så låt oss räkna med två miljoner fildelare, som alla får sina abbonemang avstängda, som fortfarande får betala avgift för abbonemangen samt inte får teckna ett nytt abbonemang. Tänker ni verkligen påstå att TVÅ MILJONER människor har möjlighet att sitta hos grannen eller på biblioteket? Eller ens vill? Eller ens bör behöva göra det? Detta innebär naturligtvis att det in fact ÄR så att man blir avstängd från internet. Och att risken är stor att ens granne också blir det. Och risken är stor att tusentals barns skolarbete blir påverkat av det. Några roliga biverkningar av övervakningssamhället sådär.

Kommentarer
Postat av: Hampus

Vad är oäkta vanilj? Räcker det inte med att skriva vanilj om man menar vanilj. Borde starta en kampanj mot omotiverat användande av order "äkta"!När det gäller att surfa på grannens nät blir det ju allt svårare eftersom allt fler moderna wlan-routrar har säkerhetsinställningar som default till skillnad från de som har några år på nacken. På bibliotek och andra publika nät kommer det nog också bli svårare eftersom content inspection och liknande tekniker blir allt vanligare och enklare att konfigurera för var dag.Hur ni kom fram till 2 miljoner skulle vara intressant att veta. Det är 1/3 av alla personer mellan 10 och 60 år (eller hälften av alla mellan 10 och 45).

2009-05-16 @ 12:44:18
Postat av: Lina

Okej, jag ursäktar mig för användandet av äkta, det var mest för att vi använde sånt pulver av vaniljstång som typ heter äkta vanilj eller nått.Hon menade självklart att man skulle hälsa på hos sin granne och be att få sitta framför honom på hans dator och surfa. Det blir ju ännu en nivå av crazyness där. Som om alla vill att grannen ska se vad man surfar på, även om det är okej grejer.2 miljoner var mest en höftad siffra. Sebbe sa att nog 75% av alla (och då menade han alla vuxna som inte är supergamla) fildelar på ett eller annat sätt. Jag försökte googla hur många i sverige som var omyndiga men hann aldrig till scb så, vi utgick mest från låtsassiffror. Jag sa 3 miljoner först men sänkte till 2 för trovärdigheten, det var en nog hög siffra.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback