Jaha, då var det dags då.

Igår vaknade Elsa heeela tiden efter att vi lagt henne. Vi (och då menar jag jag) fick lägga henne sju gånger, och sista gången så gav jag henne alvedon och lite mat innan jag gjorde det, och då sov hon tills morgonen. På morgonen skulle Sebbe gå upp med henne och hon vaknade storgråtandes. När han plockade upp henne ur det mörka sovrummet så kände han ingen lukt eftersom han är täppt i näsan. När jag en stund senare gick upp, eftersom hon inte slutade gråta, så kände jag dock stanken direkt jag tog i henne. Kräks. Kräks kräks kräks.
Sebbe gick och inspekterade sängen. Kräks kräks kräks.
Så nu har kräksjukan inträtt i våra liv.
Nu ligger alla hennes sängkläder, bäddmadrassen, madrasskyddet och spjälskyddet i tvätten och hon ligger och sover i en väldigt provisorisk säng.
Stackars lillan.
Vi har bara gett vätskeersättning nu på morgonen så hon har inte spytt mer, men när hon vaknar ska vi nog testa lite morotssoppa. Det var sjukvårdsupplysningens tips.

ELSA

Måste skriva lite om Elsa, som blev åtta månader i söndags! Hon är så himla stor nu. Hon ställer sig upp hur lätt som helst, hon behöver bara lite lite stöd för balansen, men hon behöver inte hålla i något för att dra sig upp utan kan styrkemässigt resa sig alldeles själv. Hon är så himla stark! Häromveckan hängde hon sig i grannens bord så hon hängde och dinglade från bordsskivan. Så stark borde inte en bebis kunna vara :)
Hon går med stöd och kryper hur lätt som helst, men det har hon ju övat på länge. Hon sitter på knäna, vilket är väldigt praktiskt för henne som alltid är i farten.
Hon är en väldigt social och glad bebis numera och hon har utvecklats så himla mycket. I dagarna ska jag lägga upp en bild på henne så ni får se hur stor och fin hon är :) Hon är ju nästan 74 centimeter lång och väger över nio kilo! Snart växer hon väl om kusin Vilmer om vi inte aktar oss :)

Igår så var vi ute i den norra skärgården och grattade Ulrika som fyllde år, och hälsade på lill-Gus med pappa också såklart. Det var jättetrevligt men Elsa var grinig hela vägen dit och sen så skrek hon som besatt hela vägen hem. Det var mindre trevligt. Alla på bussen som vi var längst på HATADE oss. Tillslut fick jag henne att sova när jag var på 31an på väg hem till oss, genom att gå fram och tillbaks med vagnen i gången. Alla tittade på mig som om jag var galen. De hade ju inte varit med på den tidigare bussen så de förstod ju inte vikten av sövandet.

Nu ska vi strax äta lite och sen upp till Ylva och fika. Jag har bakat nu på morgonen, bara därför :)

WTF hände med Linda Skugge?

Okej, Linda Skugge har väl ändå alltid varit lite nojig och konstig och skrivit böcker om hur mycket panik man kan ha för att gå på toa borta och vad man kan göra för att underlätta det. Okej, hon kanske aldrig har varit normal men någon gång när jag var tolv eller något så tyckte jag att hon var rätt häftig och bra. Stark liksom.
Nu står hon i tv med munsår eller något och kastar ur sig mesighet efter mesighet. Kallar 90-talets feministiska rörelse för masspsykos. Fnissar löjligt. Har med sig kokta ägg i väskan för att hon inte vågar köpa kall färdigmat, alltså typ en sallad eller macka. Masspsykos? Är det bara jag som inte kan släppa och ge upp de framsteg som gjordes under 90-talet?

Linda Skugge är en washed up has been och faktiskt inte ens bara det utan ett riktigt våp.
Hon står i tv med Magdalena Graaf, också att komma ihåg från 90-talets könskrig, och framstår som den löjligaste. Magdalena framstår som en vuxen människa, en stark kvinna. Hon må ha gjort hur mycket konstiga saker som helst, men hon är den jag känner att jag åtminstone kan respektera av de där två. Stackars Linda Skugges barn, att ha en så löjlig och neurotisk mamma.
(Det är väl att de som var unga och arga på 90-talet blivit gamla tanter nu. Mesiga gamla tanter.)

Dåliga vanor

Elsa, tidigare känd som vårt lilla sovmonster, har fått en dålig vana. Den vanan är att vakna alldeles för tidigt eller helt enkelt mitt i natten. Nästan varje natt händer det numera och jag förstår inte varför.
I morse vaknade hon i alla fall klockan fem och jag gick som vanligt upp för att ge henne mat och natta henne. Hon krånglade lite med ätandet och jag krånglade tillbaks eftersom jag tänkt att hon nog inte ska få så mycket mat på natten. Så det blev inte så mycket ätet och sen var det nattningsdags. Men tji fick jag för inte sjutton somnade hon. Efter en lång stunds nattningsförsök så la jag henne i sin säng och jag gick och la mig i min säng och tjurade i fem minuter, gick sen upp, gjorde en kopp te och gick och hämtade henne igen. Hon lekte tills strax innan åtta då jag matade henne och hon äntligen somnade.

Jag tog då beslutet att inte gå och duscha, inte diska eller något sånt utan jag gick och la mig. Jag drömde jätteläskiga drömmar om folk som var ute efter Elsa men det var ändå SÅ skönt att få sova nästan en och en halv timma till! När hon väckte mig igen så var mitt huvud så tungt och jag låg så bekvämt i sängen att det faktiskt var svårt på riktigt att gå upp. Men jag var på tusen gånger bättre humör än tidigare ändå.

Elsa har en favoritsak förresten, så den tog jag fram nu på morgonen så hon fick titta på den. Som tack för den extra sömnen. Jag är ju inte så prinsessig av mig men det är faktiskt en speldosa hon fått av mig med en prinsessa som snurrar ovanpå. Den spelar, konstigt nog, white christmas, men snart så passar ju det jättebra. Elsa älskar den och fnittrar jättegulligt varje gång hon får titta och lyssna på den. För leka med den får hon ju inte. När hon var yngre och inte rörde sig så mycket så kunde jag få henne att trivas bättre på mage på golvet om jag ställde den framför henne, spelandes. :)
Hon kommer nog älska julen! :D

men suck

Förra veckan skulle jag ha fikan med mig till rytmiken. Då bakade jag havrekakor. Elsa var lite för sjuk dagen efter och hon spydde ljudligt på morgonen så jag misstänkte magsjuka och avstyrde rytmiken. Man vill inte att ens barn ska kräkas på någon annan och sprida epidemin. Då skulle jag alltså ha med mig fikan den här gången. Så igårkväll, sent, bakade jag havrekakor och även om Elsa inte är på topp eller så så var det beslutat att ja, vi SKA gå. Jag gick upp imorse, stressade, klädde mig, klädde Elsa (jättesött) och packade grötpulver, haklapp, flaska, sked, skål, ersättningspulver och blöjor. Gjorde i ordning efterrätten till Elsa, packade kakorna och fixade mitt smörpaket (rensade bort smulorna och sådär) så att jag slapp köpa ett nytt smörpaket till mackorna.
Då ringde en av de andra mammorna. Det är inställt idag. Så jag får ta med mig fika nästa gång. Men vafan. Hur många gånger ska jag behöva baka egentligen?
Så nu efterlyser jag något att göra, jag har en sött klädd dotter, en burk med kakor och ett någorlunda smutsigt hem. Jag vill aktiveras på något sätt! Det enda vi gjort denna veckan hittills är handlat, tvättat, städat och lekt med Ylva och lillpojken. Det sistnämnda var ju visserligen kul på riktigt, men det är också det ENDA roliga vi gjort denna veckan. Jag såg fram väldigt emot rytmiken idag faktiskt.
Fy.

100 procent bullshit

Vet ni vad jag tycker är lustigt? Folk som tror att choklad blir finare och finare desto högre kakaohalt det innehåller. Okej, visst kan mörk choklad med en hög kakaohalt vara god och fin, men ibland hör man folk i affären som diskuterar. "Den här är 99%, den tar vi, det är bättre än den på 70." Javisst, och vill du ha det allra bästa kan du ju gå och köpa ett paket kakao, det är ju HUNDRA PROCENT KAKAO.

Ibland tänker folk inte efter.

Stört magiskt.

Idag har jag stört mig på väldigt mycket olika saker. Vissa har varit magiskt bra men det mesta har varit störigt. Ska försöka bearbeta det här i bloggen.

JOBBDAGIS
Imorse på nyheterna hörde jag Billy McCormack, marknadschef för tankesmedjan Timbro, föreslå att företagen skulle ordna dagis på plats då det visat sig att svenskar smiter från jobbet för att hämta på dagis. Det låter ju som en jättebra idé. Då kan alla volvobarnen gå med andra volvobarn, alla som har föräldrar som arbetar på Åhlens kan gå med andra barn vars föräldrar arbetar på Åhlens. På de kommunala dagisen ska bara arbetslösas barn gå, och de som arbetar på för små arbetsplatser för att man ska kunna ha ett dagis. Och om man byter jobb får barnet byta dagis. Och vems arbete ska barnet gå på dagis på? Blir förmodligen mammans, så istället för att kunna dela på hämtningar och lämningar blir det bara en förälder som får göra det alltid. Låter ju jättegenomtänk och smart av tankesmedjan. Superduper verkligen. Eller inte!

FOLK I KOLLEKTIVTRAFIKEN

Det finns många trevliga människor som använder sig av kollektivtrafiken. Det måste det finnas! Jag träffar dem bara väldigt sällan. De jag träffar är sådana som ställer sig en millimeter utanför busskuren (i öppningen alltså) och röker fast det är rökning förbjudet i kuren och fast det ligger en bebis och sover ungefär 30cm ifrån dem inne i kuren. Jag träffar också de som knör sig i mittendörrarna, framför mig med barnvagn, och inte nog med det; det händer allt som oftast att de då de trängt sig sätter sig på barnvagnsplatsen! Ibland när någon redan sitter på barnvagnsplatsen så stirrar jag lite på dem och i bästa fall reser de sig då upp, men väldigt ofta så reser de sig upp och ställer sig lite längre bort på barnvagnsplatsen så jag får tränga ihop mig och Elsa till en liten boll i ett hörn. De som inte har barnvagnar kan ju stå var som helst i bussen! Grrrr. (sen ska jag inte ens börja prata om alla som försöker undvika att hjälpa en med vagnen!)

COOP FORUM
På backaplan ligger coop forum. Där handlar jag ibland fastän det alltid slutar med att jag ångrar mig. I somras köpte vi en massa tetror med ersättning, alltså MASSOR, och märkte när vi kom hem att de gick ut dagen efter. Alltså typ tio liter ersättning som gick ut dagen efter. När det är så kort datum tycker man att de ska märka ut det så att man vet. Sebbe åkte i alla fall tillbaks med dem och de sattes ut i butiken igen utan någon märkning eller så, och jag märkte någon vecka senare att samma tetror stod i affären. Jag sa till i kundtjänst (ingen vill ju ge för gammal ersättning till sin bebis!) och de skulle ta bort dem. En månad senare stod de fortfarande kvar och jag släpade dit en anställd för att titta på när han plockade bort dem. Sen dess har jag i alla fall inte sett dem. Andra äckliga saker vi bevittnat på coop forum är genomruttna grönsaker (bland annat världens äckligaste cassava som en hel koloni bananflugor byggt bo i, helt sant, Sebbe kan fortfarande inte se en cassava utan att få kväljningar) och lite annat gott och blandat som varit ofräscht. Nu de senaste gångerna jag varit där har dock dumheterna legat på en annan nivå. Jag har fått betala dubbelt. Förra gången jag var där så var hälften av varorna på kvittot slagna dubbelt och jag hade nog aldrig reagerat om inte kassörskan hade slagit en annan sak dubbelt och sen tagit bort den vilket uppmärksammat mig på att hon kanske var puckad. Idag slogs blöjorna in dubbelt och jag fick stå och vänta i kundtjänst i nästan en kvart för att få mina pengar tillbaks, och när jag var på väg hem insåg jag att de gett mig fel summa tillbaks. De blåste mig rejält med en felaktig uträkning och gav mig visserligen bara typ 22kronor för lite, men ändå! Jag hatar coop forum! Det måste vara den kassaste normalpris-butiken i hela göteborg!

BRA SAKER
Idag åt Elsa mangopure för första gången. Med kesella förstås. Hon verkar bara gilla frukt tillsammans med kesella, men det får jag väl tåla då. Jag har även lagat två olika maträtter till henne och hon har ätit båda i dag, den ena med väldigt stor aptit. Spaghetti med vegetarisk färssås såklart. Pasta är ju hennes favorit. Det andra var en currygryta med couscous. Gick också bra dock, men inte lika bra :) Nu kan hon i alla fall äta lite bitar och sådär. Hon gillar att bita av bitar av mina smörgåsar och sådär. Hon är duktig :)
Upptäckte också att en affär jag inte alls trodde det om hade riktigt fina barnkläder, name it och esprit, men jag ska ju inte köpa mer kläder till henne! Usch. Köpte faktiskt inget alls vilket var svårt. Det var nog mest tack vare att de allra finaste sakerna inte fanns i hennes storlek.

Nu ska jag i alla fall sluta gnälla/skryta och gå och göra något vettigt. Vad nu det blir. Igår var jag superduktig och städade massa men idag känner jag inte alls för det.

Tävling!

Det är väldigt sällan jag tävlar på internet för att vinna något. Sen har jag ju aldrig vunnit något heller, men det är ju så det blir. Nu vill jag väldigt gärna vinna en superfin klänning till Elsa från Naima's design som har lagt upp tävlingen för att fira att bloggen har haft 25 000 besök! Det är ju galet mycket, så en bra anledning att fira!

Klänningarna ser ut såhär:


Ursnygga, eller hur? Elsa skulle vara supersöt i en sådan :)

Nu får vi bara hoppas att jag vinner!

trötthelg och fars dag

Idag tog vi julfoton på Elsa, kusin Vilmer och Vilmers kusinus Linus, som bara är fem veckor gammal. Det blev nog några fina bilder i alla fall och det var kul att se tre barn födda på ett år men i så olika stadier =) Ni som får julkort av oss lär ju få se resultatet i alla fall :)

Sebastian var hemma och städade idag på fars dag. Det är väl det som det innebär va? Mammorna tar ju hand om typ allt hela tiden, en dag kan ju han göra det också. Så han städade skiten ur lägenheten, bokstavligt talat.

Imorgon är det bvc-dags. Då får vi se hur stor Elsa har blivit och även om det kan vara något att kolla upp att hon får feber hela tiden utan att ha andra symtom.
På tisdag ska jag träffa Karin och Lisa, de har typ inte sett Elsa sen hon var en månad ungefär, och om de visste något om barn skulle de säkert bli överraskade av utvecklingen :)

På lördag händer något kul faktiskt, då är det lite utgång för mig och två andra fantastiska mammor :) ska bli kul att umgås lite som vuxna människor! :D (och jag kommer nog till och med hinna natta Elsa innan det är utgång då det ska natt-ammas på annat håll innan det blir dags att åka in till stan)

Nu ska jag nog ta en sista kopp te för dagen innan det är dags för gonatt.

vad hände sen?

Ja vad hände efter blogginlägget förra torsdagen? Jag överöstes självklart med en mängd mail från folk som ville fika med mig, men jag sållade väl och valde att gå och fika med Jonna och hennes förtjusande dotter. Det var fullt lite överallt men vi lyckades tränga oss in på ett fik tillslut och jag mosade i mig smörgås och schwartzwald-tårta. Mmm.

På söndagen så åkte vi och hälsade på Elsas farmor vilket Elsa tyckte var väldigt kul. Numera är ju Elsa van vid de flesta människor och är inte så jätteblyg längre men sin farmor har hon absolut som en favorit, och det är skönt för det är nog också hon som helst passar Elsa och har mest tid till det. Inte för att vi lämnat bort Elsa på evigheter, men det är ju bra att ha möjligheten :)

På måndag blev det promenad med Ylva och hennes minsting. På tisdag hade jag tänkt att gå till öppna förskolan, men Ylva skickade sms och undrade om inte hon och båda hennes pojkar skulle komma över på fika, och det var ju mycket trevligare, plus att jag blev tvungen att städa lite, vilket behövdes. (ja dammsugit och så hade jag gjort dagen innan, men det behövdes diskas och plockas undan och sånt där smått som man gärna skjuter på morgondagen). Det var jättekul att ha dem här och Elsa blev överlycklig när de kom. Minstingen är ju en och en halv månad äldre än Elsa och de är väldigt lika i utvecklingen så det är kul. Den stora pojken är nästan tre vilket innebar att jag fick se precis vilka leksaker som kommer vara roliga länge. Precis som jag misstänkte så är pusselmattan en hit för en lång lång tid.

På onsdagen gjorde jag en god gärning och gick ut med mina föräldrars hund mitt på dagen. Pappa brukar normalt åka och gå ut med henne vid lunchtid men i onsdags var det alltså jag och Elsa som gjorde det. Elsa tyckte det var jättekul att träffa hunden och sen sov hon hela promenaden. Perfekt :) Men sedan fick vi rusa hem för att hinna tvätta, och sedan åkte jag till Ullared med Hampus och Stina och lämnade Elsa hemma i Sebastians kompetenta vård. Det blev en del shoppat men inget direkt jätteonödigt och jag höll min budget så det kändes bra.

Igår var det ÄNTLIGEN rytmik igen. Förra veckan var det ju lov och ingen rytmik och veckan innan var Elsa sjuk. Den här gången så var det dock inte så jättekul för vi spelades in under rytmikens gång vilket innebar att vi inte stojade runt som vi brukar. Det inspelade får vi sedan bränt på en skiva, superkul ändå.
Sedan hann jag vara hemma från rytmiken någon minut sådär innan Hampus fick tag på mig och bad mig vara panik-barnvakt åt Vilmer samma dag. Sagt och gjort, jag fick trycka i Elsa lite mat och sedan kasta mig iväg till bussen och ha hand om TVÅ småbarn samtidigt. Det gick dock över förväntat och kändes inte alls så jobbigt som jag trodde det skulle göra. Det utbröt ett bråk om en napp vilket resulterade i matvägran för den vinnande parten (Vilmer) och Elsa slog huvudet i en fönsterbräda, men då kom Hampus precis hem och räddade dagen! Jag och Elsa stannade och gick promenad med Hampus, Vilmer och Mållgan och fikade en stund, så när vi väl kom hem var Elsa HELT slut och åt en slurk och somnade som en stock.

Idag ska vi återigen fika med Jonna och lilltjejen. Vi skulle träffas elva så att det inte var så fullt överallt men nu sover båda tjejerna så vi lär ju bli lite försenade och säkert få slåss om platser på ett fik igen. Livet som småbarnförälder är allt annat än lätt.

I helgen är det först middag på hönö, vilket ska bli underbart trevligt, och sedan fars dag. Jag tänker ju inte fira Sebbe dp han inte firade mig på mors dag, men Elsa har bestämt sig för att fira honom ändå. jaja, hon får ju välja själv.