f-f-f-fiffigt

Ibland så har man saker som egentligen inte är något extraordinärt eller speciellt men som ändå är himla fiffigt. Saker som kanske inte alla alla har men som man gillar massa för att de är fina och praktiska och lite kul.

Jag är ju obesegrad mästare i onödiga pryttlar-mästerskaper, jag har hur mycket saker som helst vars enda funktioner är att vara jättefärgstarka, glittriga eller kanske plastiga. Men förutom alla de sakerna har jag också lite bra saker som inte bara är kitsch och krimskrams.

Sådana saker är mina oljesprayer.Fick dom av mamma och pappa när jag besökte landet i julas och tyckte väl de var lite häftiga fast rätt meningslösa. Jag hade fel för de är inte så jättehäftiga men grymt praktiska. Ska man ha olja i pannan eller bara lite olja eller balsamvinäger på salladen så finns det inget bättre sätt än att använda spray. De ser fina ut att ha framme på bordet, plus att de matchar mina salt- och pepparkvarnar.


image70

Stationär mobil?

Mysteriet tätnar. En varmare och yngre röst säger att abbonenten är tillfälligt ute.
Ja. Och?


Det är ju ett mobilnummer....


Du har ringt fel nummer!

Slår numret till den jag vill prata med allra mest. Hon är kyligt mjuk i rösten men mycket bestämd. "Du har ringt fel nummer!"



Vad fan vet hon om det?
Det är ju ditt nummer...


This cocaine makes me feel like I'm on this song

Idag har jag cyklat till och från gymmet där jag tränade i över en timma. Gud så skönt, verkligen! De senaste gångerna jag tränat har det varit korta pass och jättemotigt, men idag kände jag att jag kunde fortsatt länge än. Pga tidsbrist och att jag inte vill ha massa träningsvärk imorgon och sådär, så höll jag inte på i en evighet utan snarare en timma och en kvart ungefär.

Nu har jag duschat och gjort mig i ordning, ätit nyttig mat (kikärtor, sojabönor, quinoa, tomater och lite annat), diskat och ska snart ner i tvättstugan och vara ännu mer nyttig.

Ikväll kommer jag nog vara pigg och glad, vilket jag verkligen behöver. Jag har varit en liten gnällkärring den senaste tiden och kan behöva vara glad och bara mysa hela kvällen. Kan behöva gottgöra den stackarn som fått ta allt mitt gnäll också =D

Nu jäklar ska här sorteras tvätt!

tänk alla famnar jag lämnat av längtan till dig, för jag trodde att du fanns och väntade mig

long time no see

nu har jag hållt mig ifrån att blogga allt för länge. Vissa andra bloggar runt tre gånger om dagen och jag undrar hur sjutton de hinner. Just nu sitter jag faktiskt på jobbet, vi har precis fått datorer till fritidsgården!! Nu är det inte så att jag försummar mitt jobb därför, utan vi har, ovanligt nog, jättetomt på ungar. Var samma i måndags när jag jobbade men då var det tydligen fotbollsderby så det gick ju att förklara.

Nu lovar jag er i alla fall att jag ska bli bättre på att blogga! Ska blogga MINST en ordentlig blogg med tillhörande foto senast imorgon!

Och eftersom jag alltid pratar högt och brett om att hålla vad man lovar och sådär så kan ni känna er ganska försäkrade om att det blir som planerat =D

ses imon folks!

kaka söker maka

Den senaste tiden har jag varit en snäll och mysigt bulltant. Inte för inte som jag kallas Martha men det kan ju i perioder bara innefattas av mat och häftiga drinkar och lite pyssel. Nu har det dock innefattat en hel massa bakning. Jag började söndagen den 6e maj med att baka kanelbullar som jag och en vän snabbt tuggade oss igenom tillsammans med lite te. Samma vän har också varit delaktig i att mumsa i sig det mesta andra som jag också bakat. Det är bra att ha en medbrottsling.

Fortsättningen på bakmanin var dock att jag på tisdagen faktiskt fuskade lite. Jag var trött som tusan och hade fått ett sånt där paket med brödmix eller vad det är av min bror. Så jag satte igång och tillsatte vatten och lät jäsa osv och bakade Lingonbröd. Sen ska jag ju säga att de bröden inte alls motsvarade mina förväntningar då de inte alls jäste lika bra som vanligt bröd brukar och därför blev ganska små. Jag använde dock en bit av degen till att göra en slags enkelversion av foccacia som jag älskar att baka. Det blev helt enkelt som ett luftigt vitlöksbröd, och det blev finemangfint.

Min nästa bakfrenzy blev ett gäng hallongrottor on demand från ovanstående kakmonstersvän. De blev jättegoda och mumsiga, kan knappt förstå varför någon skulle köpa kakor som hallongrottor när de faktiskt går att göra precis lika goda, om inte godare hemma. Och det är superenkelt också!

hallon

Så var det då nu i helgen, natten mellan söndag och lördag. Jag var lite ledsen efter en meningsskiljaktighet tidigare på kvällen och bakade i terapeutiskt syfte. Då blev det återigen syltgrottor men denna gången en blandning av hallongrottor och blåbärsgrottor. Jag är inget stort fan av blåbärssylt men jag har en burk hemma som blivit kvarlämnad av någon annan så jag tänkte att jag skulle använda den sylten till något gott! Bra blev det också trots att kakorna blev bakade i ottan, men jag tror faktiskt att hallonsylt ändå är snäppet smakrikare att använda i kakor.

bl?b?

Receptet som jag använt för att göra syltgrottorna är superenkelt.
4 dl vetemjöl (ska vara 4,5 dl mjöl men ta någonstans mellan 4 och 4,5 så blir kakorna finare)
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör eller margarin

och så blandar man det, gör ut kakorna och lägger sylt i en liten grop i dem. ca 10 minuter på 200c grader i ugnen. Easy-peasy. 

Natten var dock ung (jävligt tidig morgon) när kakorna var klara så jag gick över till att baka frukostfrallor med både sesamfrön och vallmofrön. Blev supergott med alldeles nybakade frallor som osten bara smälter sig på till frukost. Mysigt värre. Har även ätit frallorna till frukost nu på morgonen och jag är mycket nöjd med min baknatt!

fralla


Stay tuned for more crazy baking!  Jag tror knappast det stoppar nu!


counting flowers on the wall

Blommor är något som gör mig så himla glad. Jag är inte jätteförtjust i krukväxter med mycket blommor på utan föredrar mer sådana med bara gröna blad. Det finns dock bra kombinationer och de är det allra bästa som finns. Snittblommor älskar jag också men de är ju så förgängliga så det är något jag väldigt sällan förunnar mig att ha hemma.

Jag fick en sån vacker blå passionsblomma när jag fyllde år. Den gör mig glad på morgonen när jag sitter och äter min frukost vid matbordet. Jag tycker blommorna är lite läskiga, som stora aliens eller konstiga insekter eller något, men otroligt vackra samtidigt.


image64


Även om de inte finns kvar längre så glädjs jag ändå fortfarande åt alla fina buketter jag också fick när jag fyllde år. Fick söta rosa-ljusgröna rosor av min morfar, de luktade väldigt gott och var verkligen söta.

image66

Stina Svägerska vet att jag gillar färger och inte är den som skyggar för lite nytänkande och gav mig en färgsprakande, jättevacker bukett som förgyllde mången morgon!

image65

Vilken låt vann?

I lördags var det ju dags. Årets höjdpunkt, den alltid så fantastiska Eurovision Song Contest. Och eftersom jag är work-o-holic och allt sådant där så hinner jag blogga om det först nästan en vecka senare, men men.

I år var det extra spännande för det blev liksom en samlad högtid tillsammans med en slags inflyttnings- och till viss del också födelsedagsfest för Julia. Jag hade fått ansvar för att införskaffa blomman som Julia och hennes sambo Anas skulle få i inflyttningspresent, så fixade Jenny och Ia födelsedagsprylarna. När det gäller Julia så är det lättare sagt än gjort att fixa en blomma eller present då hon har mycket specifik smak och stil. Vitt är en av de få accepterade färgerna överhuvudtaget, och jag funderade länge på om växten ens fick ha gröna blad.

image63


Till slut köpte jag dock en doftranka med vita blommor, en fin vit kruka som jag tyckte skulle passa Julias stil och lite vit marmorkross och fixade lite pärlor på tråd. Det blev jättefint faktiskt och jag tror verkligen att både Julia och Anas uppskattade den. Jenny och Ia hade också lyckats bra med roliga schlagerprylar och turkosa (typ den enda andra accepterade färgen) glasunderlägg och en turkos häng-ljushållare. Mycket fint.


image62


Sen var det då dags för tävlingen. Förutom att vi var lite för många så att man knappt hörde bidragen (jag satt nästan knäpptyst hela tiden, freak som jag är, i alla fall första halvan innan jag tröttnade) så tyckte jag faktiskt inte att bidragen i årets festival höll speciellt hög standard. Jag jämför med förra året då det var flera låtar som jag uppskattade mycket, och det samma gäller år ännu längre bak. Även om jag aldrig trott på någon vinstplacering för The Ark så trodde jag absolut, när jag hörde startfältet, på en topp-tio placering. Ack så fel hade jag och ack så besviken blev jag. Nu måste vi kvala och jag börjar allvarligt talat tvivla på sveriges befolknings möjlighet att rösta fram en låt som passar i festivalen nu. Fast å andra sidan så är det svårt nuförtiden med all kompisröstning, eller ja det har ju alltid funnits men det har ju blivit svårare nu i och med att det finns så himla många små östländer med.

Låten som var var i alla fall Serbiens bidrag. Sveriges schlager-guru Christer Björkman ska tydligen ha sagt att hon inte kunde vinna för att hon var ful och inte hade utstrålning. Schyssta killen liksom. Nu vann hon iaf och Christer Björkman får stå i skamvrån. Vette sjutton vad jag tycker om låten och showen. Den är ju absolut inte dålig men den är liksom inte... nog. Kolla på Sertab eller Ruslana. Det är show och det är SCHLAGER liksom. Det är inte låtar man glömmer i första taget. Dock är jag lite glad att Ukraina inte vann även om deras låt var rolig, hade de vunnit hade det bara vart massa clowner nästa år och det hade tagit död på tävlingen.

Ola Salo är ju tydligen helt uppe i diva-varv och hojtar om att de är världens bästa band och grejer. Det känns lite väl även om jag förstår honom, de blev ju klådda av greklands bidrag som uppträdde i kläder som såg ut att vara hemgjorda av gamla lakan.

Topp tio 2007 ESC
1. Serbien 288
2. Ukraina 235
3. Ryssland 207
4. Turkiet 183
5. Bulgarien 157
6. Vitryssland 145
7. Grekland 139
8. Armenien 138
9. Ungern 128
10. Moldavien 109

Nu är det i alla fall över och gick som det gick. Måns hade fixat biffen, men vi får väl skicka något bra nästa år istället. Vill bara påpeka såhär i slutet, att oavsett hur vacker serbiens låt var så hade jag glömt den redan dagen efter.

the poodles

- eller att göra en pudel.

'?Pudel? är det nya ordet för det urgamla sättet att be om ursäkt när man gjort bort sig eller haft fel offentligt. Det låter lätt men är i själva verket en svår konst.' (citat från den otroligt vetenskapliga källan aftonbladet.)

Vet inte om jag har så mycket att be om ursäkt för dock. Jag har dock insett att av alla ni söndagsskolelärare, iogt-nto:are, frikyrkopräster och samfundsledare som finns där ute och läser min blogg så finns det människor som tar illa upp eller blir oroliga.

"Ja," säger ni då, "det är väl inte så konstigt? Du arbetar 60 timmar i veckan oftast och dricker katrinplommonjuice. Du är redo för dårhuset vilken dag som helst!" Men då säger jag er alla, att oron är inte kring mitt hektiska liv, konstanta utbildande eller förtärande av rensande och renande drycker, utan det finns tydligen en oro för att jag skulle vara på väg in i något slags onyttigt missbruk eller liknande. Ja, jag dricker faktiskt alkohol ibland. Precis som ungefär sisådär 80-90% av sveriges unga vuxna skulle jag tro.

Då kan jag iaf glatt meddela att jag ber om ursäkt för den här falska informationen. Jag är inte på väg in i någon ohälsosam dimma eller dylikt utan går vid vissa tillfällen ut med mina vänner och förtär då stundvis alkohol, oftast öl faktiskt. (inte absinthe eller hinkvis med shotar i baren utan urvattnad billig stor stark. Jösses.) Om man då vill undersöka mig kan man gå in i diagnostiseringsverktyget DSM IV och läsa sig till om jag har alkoholrelaterad problematik. Och tänka sig, det har jag inte! De enda kriterierna jag uppfyller är att jag ibland, dagen efter, har lite huvudvärk eller känner mig lite ur balans.

Jag ser egentligen bara ett problem med hur jag går ut och festar och det är det faktum att det tar många timmar i anspråk att gå ut och äta, dansa. umgås och dagen efter är man trött (varesig man dricker alkohol eller inte) och för mig som har typ två timmar i veckan som jag inte jobbar på (överdrift ja) så kan det ibland kännas som att jag aldrig hinner vara hemma. Alltså, jag måhända ha tidsrelaterade problem.

Det jag främst av allt vill säga är väl att om någon läser något på min blogg som den tycker är konstigt eller har synpunkter på så kan den antingen skriva en kommentar eller maila mig (då jag har huvudrollen i mitt eget liv som katrin byreus uttrycker det). Jag uppskattar inte att höra saker om mig på omvägar, och jag är inte i behov av någon slags hemlig "intervention" så ni behöver inte samla de hemliga trupperna för att storma mig. Min blogg är också information och händelser ur mitt liv som händer nu men också minnen som jag har samlat under många år och inte en kort period med eskalerande situation. Jag är en mycket smart, ordentlig, och just nu irriterad, ung person som liksom inte behöver ursäkta mig för mitt liv då det faktiskt är helt vettigt och okej.

PUSS!

lazy ass lina

Hej jag heter Lina och jag är en periodare. Jag kan träna hårt och äta nyttigt och sköta mig själv men så perioder så tar jag återfall och blir en jävla slöfock. Jag äter havregrynsgröt kanske en morgon i veckan, äter smörgåsar med ost, äter ostsås och pizza. Visserligen jobbar jag mycket nu, ännu mer än innan, och då har man ju mindre tid över till nyttig matlagning, träning osv, men det är fortfarande inte okej. Det tar inte många minuter att åtminstone koka havregrynsgröt på morgonen, och det finns ingen ursäkt till att ha ost istället för tofutti (som inte innehåller något kolesterol iaf) på mackan som åker med till praktiken. Det är dags för skärpning.

Som tur är så tror jag (jag uppfattade det så) att jag och en nära vän ska typ försöka vara lite nyttigare ihop och då är det ju alltid lättare. För annars, när man umgås, är det så lätt att det bara skenar iväg och man fikar och äter "gott" (dvs onyttigt) bara för man umgås med någon. Och det är ju ett välkänt faktum att om man är nyttig 50% av tiden så går de andra 50% också bättre.

Idag (tisdag, när den här bloggen påbörjades så smått) har jag inte riktigt varit nyttig, det vart havregrynsgröt till frukost och till morgonfikat på jobbet blev det iaf en relativt nyttig macka, men efter det så har det varit möten med ballerinakakor som fika, möten med bullkrans som fika osv. Inte helt perfekt, men jag tänker att jag kanske ska börja imorgon. Imorgon är en bra dag för onsdagar innehåller aldrig några kakiga möten eller sådär och så äter jag bambamat till lunch (jag är ju på en skola på onsdagar) och det är ju rätt nyttigt. Får passa mig för godiset på fritidsgården sen på kvällen bara, men det kan jag se som en prövning.

Tänker inte vara riktigt lika nitisk som under gillian-tiden heller, för det blev ju alldeles för mycket för mig att klara av. Men något slags mellanläge ska jag försöka nå. Och en onyttig dag i veckan får man tillåta sig om det ska hålla på lång sikt, även om de sex andra dagarna inte är makrobiotiska liksom.
Men godiset får ryka, blir det snacks någon kväll får det bli nötter. Naturella kan man ju äta när som helst, det är ju bara bra och saltade och rostade måhända vara jättefeta men det innehåller ju åtminstone NÅGOT vettigt och inte bara tillverkad skit full med E-ämnen liksom.
Pizzaätandet flera dagar i veckan (äter dock aldrig pizza när jag inte umgås med en viss person, du vet vem du är!) måste också upphöra. Det får vara pizza eller burger king på den onyttiga dagen, inte annars. Det finns ju massa god mat som är mycket nyttigare.

Vi får se hur det går med det nyttiga levernet. Jag är så stressad nuförtiden så jag hinner nästan inte alls träna och när man är stressad så blir det ju mycket små-ätande. Inte bra. Men det gäller att ha karaktär och kämpa lite!

=)